h1

Mera giraffer och Afrika

september 3, 2007

Näe nu blåser det oxå! Men i dag vägrar jag att prata om vädret. I dag har röjt upp efter en nerklippt syrenhäck, klippt lite perenner och grävt. Tungt, tungt. I kväll blir det afrikans dans, terminsstart. Ny dans att lära in. Hoppas jag orkar, känner mig rätt mör faktiskt.

afrika.jpg

Läste en intressant artikel igår, om ”giraff språket”, (motsatsen är vargspråket). Man lär sig att kommunicera på ett nytt sätt, lär sig att se problemen ”lite från ovan”, blir tydligare med vad man vill  och lyssnar med hjärtat.  T e x Istället för att säga- Du kommer alltid försent. Ska man då säga- När du kommer 20 minuter senare än vi kom överens om blir jag besviken eftersom jag har mycket att göra. Jag skulle uppskatta om du hör av dig nästa gång du märker att du blir försenad.

Kan tänka mig att giraffspråket är ett betydligt mera framgångsrikt sett att prata, man skuldbelägger inte sin samtalspartner och därmed måste inte han/ hon genast försvara sig, vilket ofta är en spontan reaktion på kritik.

Dr. Marshall Rosenberg har utvecklat en metod för kommunikation och konflikthantering som han kallar Non violent communication eller Giraffspråket.
Denna metod har jag haft förmånen att få ta del av vid ett flertal kurstillfällen. Metoden gör oss bättre att känna empati (medkänsla, inlevelseförmåga).
M Rosenberg leker med bilderna av giraffen och vargen som språk. Giraffens långa hals symboliserar känslolivet. Giraffen vågar blotta sina känslor, den vågar göra sig sårbar. Samtidigt kan den överblicka situationen och se vad som kommer att hända. Giraffen viker inte undan.
Giraffspråket är hjärtats språk. Det är vårt naturliga sätt att kommunicera. Men i de flesta kulturer lär vi oss ett annat språk.
Vargen får i det här sammanhanget symbolisera en aggressiv kommunikation som går ut på att hugga. En varg argumenterar och ställer kav, hotar och kritisera. Den som vargen talar till har bara två val. Att hugga tillbaka eller ge sig.
Bakom vargens huggande finns dock alltid otillfredsställda behov. Risken är att motparten bara hör kritik och försvarar sig och hugger tillbaka. Giraffspråket är egentligen ett förhållningssätt till livet och till mänskliga relationer och har med människosyn att göra. Det är ett konkret redskap för att öka vår förmåga till empati. Att öka vår emotionella intelligens.
Ärlighet är grunden för all mänsklig kontakt. Att vara ärlig på giraffspråk innebär att man är i kontakt med vad man känner och behöver och att man uttrycker detta. Giraffspråket hjälper oss att få det vi vill, utan att behöva ångra det efteråt. Det är ett språk som skapar kontakt.

Personligen har jag daglig nytta av de insikter som giraffspråket gett mig. Men det är en process utan slut som all personlig utveckling! Min absoluta övertygelse är att alla människor, som i sitt arbete har kontakt med andra människor, har stor glädje och direkt nytta av denna modell. Detta har också bekräftats gång på gång av mina kursdeltagare.

5 kommentarer

 1. Giraffspråket låter definitivt som något jag borde titta närmare på! Och förmodligen du också, eftersom du tar upp det här. 😉
  Bra att få sådana här knuffar i rätt riktning, i a f!
  Kramar till alla!


 2. Ligger en del i det! Ska jag dra en direkt parallell till min kurs förra veckan så lan man följa upp din mening till tidsslarvern med ”vad krävs det för att du ska komma i tid nästa gång?”


 3. Vi har nog läst samma tidning 🙂 Jag tycker det är tänkvärt, helt klart. Kram


 4. Det ligger mycket i det! Skuldbelägga folk är den absolut sämsta utgångspunkten i en kommunikation. Men oftast är det faktiskt så vi gör!

  Kram och ha en bra dag!


 5. […] blir så stora att dom blir näst intill hopplösa att reda ut. Måste nog läsa på lite mer om giraffspråket Har tydligen uppenbara problem med att göra mig […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: