h1

Måndagsstratifiering

mars 31, 2008

Tyvärr har det blåst rätt rejält trots en f ö solig och fin dag.Har mest ägnat mig åt omskolning av plantor och krukat om en del. Faktiskt gjort slut på 300 L jord på bara några dagar. Sen har jag gjort en Stratifiering (säger jag, mest för att impa 😉 ) Stratifiering innebär att man ”lurar” fröet att gro genom att köldbehandla det. Ofta något man måste göra på perenna fröer. Jag har alltså sått frö och ställt krukan i frysen. Hoppas nu att jag kommer ihåg att ta ut den, annars undrar nog chefen om jag blivit tokig. Snart tonåring är på fritidsgården, miniloppan retas med mellan och pojkvännen dukar middagsbordet.

verbena-bonariensis.jpg

Verbena Bonariensis – En favorit som oxå behöver stratifieras

5 kommentarer

  1. Du är det det man gör med t.ex lavendelfrön? Ställer man in hela krukan eller bara fröna innan sådd? Jag vill ha en lavendelhäck, eller ett hav 🙂 Jag läste att man ska ställa in krukorna i kylen i ett par-tre veckor i kylen och sen ta fram dem, stämmer det?


  2. Här fick man lära sig något nytt! Undrar vad familjen skulle säga om krukor i frysen?!
    Kram!


  3. Ska man vara noga så ska man så fröerna som vanligt och ställa sådden varmt i 2-3 veckor. Ställ sedan sådden kallt, bäst är 3 C men kylskåpstemperatur kan duga, i ca 4-6 veckor gäller i a f för lavendel.Annars varierar tempraturer och tider beroende på vilket frö. En snabbare variant är nog att ta sticklingar. Nya skott funkar bäst. Ta bort flera blad nederst, där bladen har suttit (noder) är bästa rottillväxten.


  4. Vad mycket du kan…imponerande!

    Kram


  5. Kylskåpet i behandlingsrummet innehåller ingen mat, det kan jag ju sänka till 3 grader… men jäklar sån tid det tar… köpa plantor låter som ett latmanstips som passar mig… fast å andra sidan så kan det vara kul att prova.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: