
Bartömmning och asperger
augusti 27, 2008En lite smula piggare idag. ”Bartömmning” på jobbet vilket betyder att frysen är totalt fullproppad, det är lite kul med full frys, och bra ha saker som t ex 2,5 kg margarin och ungefär lika mycket salami mm mm.
Funderar oroligt på framtiden för min 9-åring och inser att det är just det som är problemet, skolan ser inte alltid på framtiden. Och så tragiskt ser det ju ut i samhället i övrigt oxå, kortsiktiga vinster är allt som räknas. Konstigt egentligen, när alla vet att i en förlängning är det ju mer vinst i ett långsiktigt planerande.
Följande lämnade jag över igår på mötet igår, något som jag hittade på nätet och som var precis det jag vill att dom ska arbeta med i skolan.
Till personal i skolan
Det här är en lista med möjliga önskemål och behov hos personer som har Aspergers syndrom.
1.Lärare och personal ska få information om Asperger syndrom.
2.Tydliga skyltar och gärna foton på personalen utanför deras rum.
3.Inga surrande fläktar, störande ljud eller flimrande starka lysrör.
4.Att ha en stödperson, som kan hjälpa mig med kamrater, raster och vara med och förklara vad som händer.
5.Information i god tid om vad som ska hända. Det är jobbigt för mig om det händer något oväntat
6.Säg vad ni menar rakt och tydligt.
7.Jag vill ha både muntlig och skriftlig information.
8.Jag tolkar språket bokstavligt. Säg därför inte sådant som ”Hoppa över kaffet”, ”Stå på egna ben” eller ”Ta med dig dörren när du går.”
9.Be att jag berättar vad ni har sagt så att ni blir säkra på att jag verkligen har förstått.
10.All undervisning på så få ställen som möjligt.
11.Jag vill få hjälp att hitta sysselsättning på raster och lektionsfri tid.
12.Tillgång till ett lugnt rum om jag blir stressad.
13.Jag har svårt att äta tillsammans med andra eller i större sällskap.
14.En del mat är svår för mig att äta på grund av smak eller konsistens.
15.Jag behöver ordning och reda.
16.Hjälpmedel som ger mig struktur, t.ex. en whiteboard, scheman eller listor på vad jag ska göra.
17.Stöd och strategier för hur jag ska börja ett arbete och avsluta det.
18.Tala om precis vad jag ska göra och i vilken ordning jag ska göra det, vad som är viktigast att göra först om jag inte hinner allt, vem jag ska fråga om något blir fel och när jag kan fråga, när jag har ansvar och när andra har ansvar.
19.Jag vill på bestämda tider gå igenom hur allt fungerar och ha stöd, samtal och hjälp att lösa problem.
Källa: Autismforum Stockholms läns landsting http://www.aspergercenter.nu
Tycker nog att det är ganska tydligt att det krävs en resurs för att klara det här.
Ja jag jobbar vidare, och som sagt, finns det liv finns det hopp 😉
Ha en bra kväll!
Vi har några elever med den dianosen. Alla har inte haft resursperson utan bara en har behövt det. Men när behovet funnits har det aldrig varit någon tvekan eller prat om besparingar. Hoppas skolan tänker lite mera långsiktigt!
Kram!
Man tycker att det borde vara självklart, det finns väl till och med lagar som talar för er rätt? Du är stark du, Kram!
ADHD vet jag ligger precis under, men jag har för mig att Asbergers ligger över den gräns jag glömt vad den kallas men som öppnar en massa dörrar för stöd och hjälp. JAg har för mig att det är habiliteringen som man kontaktar och som också står för kostnader.
VI har också försökt få skolan att förstå vad ”vår” diagnos innebär. Det är svårt får många (även inom skolan) har en bestämmd bild av vad ADHD är utan att egentligen faktiskt veta. Vi försökte få en vuxen från Attention eller BUP att få hålla en föreläsning för lärarna på en studiedag, men det blev tyvärr inte av. Skolan var inte intresserad…
Lycka till och stå på dig!
Det står skrivet i skolagen att barn som behöver resurs ska få det, oavsett om diagnos finns. Men vem bestämmer sen vem som behöver?? Inte föräldrarna i a f, vad det verkar. Beslutet om behov finns verkar ligga helt och hållet på rektorn.
Jag vet. Det bakvända är att rektorn är den som ur ett pedagogiskt perspektiv ska avgöra om extraresurser behövs samtidigt som han också ansvarar för att budgeten inte överskrids. Det är bäddat för intressekonflikt. Men detta gäller fortfarande bara de resurser som SKOLAN tillhandahåller.
Det finns fortfarande en öppning i och med att habiliteringen kan tillsätta resurser även inom skoltid om så behövs och förutsatt att man är berättigad genom LSS eller vad det är som styr.
Problemet med att skolan har en tendens att titta mer på ekonomin än behovet är oavsett lagbortt är frustrerande. Jag menar bara att det kan finnas alternativa vägar som kan vara värda att undersöka.
Ja han har ju rätt till LSS och habliteringen har jag stort moraliskt stöd av men ansvaret verkar vara skolans när det gäller resurser. Nu har tydligen en specialpedagog fått i uppdrag att träffa honom, för att kunna handleda personalen. Låter ju i a f som det går åt rätt håll.