h1

Ahh….

oktober 16, 2008

…..jag tror jag fattar!

😀

Bert Karlsson är initiativtagare till TV4:s nya satsning Matakuten, en serie i sex avsnitt som berättar om bristerna i den svenska skolmaten men också ger tydliga och konkreta förslag på åtgärder. Programmet följer även de tre kockarna Melker Andersson, Carola Magnusson och Paul Svensson som får ta sig an tre olika skolor, med olika förutsättningar och problem, i hopp om att ge barnen en bättre skollunch.

Vad får man för mat för fyra kronor? Enligt lagen har svenska barn rätt till skollunch. Men inget reglerar vare sig näringsinnehåll eller kostnad med följden att skolorna själva bestämmer hur mycket de vill satsa på maten, ibland så lite som fyra kronor per barn och dag.

Bert Karlsson konfronterar politiker och makthavare och synar matindustrin. För vem bestämmer egentligen och hur kommer det sig att vissa kommuner kan lägga 15 kr på maten och andra bara fyra? Till sin hjälp har Bert valt ut tre kockar som ska ta sig an tre olika skolor:

Carola Magnusson är ekokocken som redan har lyckats förändra skolmaten på tre skolor och som nu vill förändra världen med sin matfilosofi med ekologisk och närproducerad mat.

Melker Andersson är prisbelönt kock och krögare som inte drar sig för att ta i med hårdhandskarna när det gäller. Melker har tidigare varit aktuell i tv med Melkers krogakut.

Paul Svensson är kock och småbarnspappa som är beredd att göra vad som helst för barnens rätt till god och nyttig mat. Paul var tidigare köksmästare på Bon Lloc men driver sedan mars 2006 stjärnkrogen Fredsgatan 12 tillsammans med Danyel Couet.

Under sex veckor ska kockarna ut till varsin skola för att ta reda på hur det egentligen står till med den svenska skolmaten. Går det att laga godare och nyttigare mat för samma peng? Och kan man förändra mattanternas och barnens syn på nyttig mat? Det blir kockarnas stora utmaning. I varje program möter kockarna ett antal människor på respektive skola – skolpersonal, förtvivlade föräldrar, beslutande skolpolitiker och framförallt elever.

Matakuten visar hur man med enkla medel kan få maten och miljön i skolan att bli mycket bättre. Programmet nöjer sig inte med att bara ta hand om skolornas akuta problem utan jobbar också mer långsiktigt för att ge dem verktygen, kunskapen och motivationen till att fortsätta att förbättra maten, miljön och livet på skolan.

Matakutens mål är att göra skillnad, visa på möjligheter och startar en debatt.

4 kommentarer

  1. Jag har i alla fall röstat! Viktig fråga för våra barn som behöver god och bra mat!
    Kram!


  2. Ja, det är väl bara att servera blodpudding och fisk då, då upppnår vi ju samma värden som kattmaten! :0)


  3. Hört om barnfamiljer som bara har en micro och vattenkokare i köket, ingen spis. Då förstår man att en del barn kanske inte får någon riktig middag heller. Inte konstigt att barn blir överviktiga.Dålig mat i skolan, ersätts kanske med en hamburgare på mac Donalds och middagen blir kanske oxå bara snabbmat.


  4. Jag såg också den där pollfunktionen, men jag kom inte så långt 🙂
    Hoppas att du har kryat på dig!!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: